środa, 12 stycznia 2011

Sposób parzenia herbaty

Instrukcja:
Do zaparzenia herbaty niezbędna jest woda. Należy pamiętać, by zawierała jak najmniej ilości chloru, fluoru i wapnia, dlatego warto wykorzystać wodę mineralną niegazowaną, a nie "kranówkę". Jeśli chcemy, aby nasza herbata była pełna aromatu, zalewamy ją wrzącą wodą z etapu drugiego - "białe wrzenie" ( duża ilość pęcherzyków, która intensywnie rośnie, zmętniała powierzchnia wody). Niezmiernie ważne jest również dawkowanie i czas parzenia. Herbata liściasta - wsypujemy jedną czubatą łyżkę, herbata łamana - jedna płaska łyżeczka. Czas parzenia zależy od rodzaju herbaty, zazwyczaj parzymy od 2 do 3 min, chyba, że chcemy osiągnąć mocniejszy aromat to nawet do 6 min. W postaci dodatków do herbaty wyróżniamy: cukier biały i kandyzowany, miód, cytrynę.

Źródło: http://www.foody.pl/strony/1/i/99.php

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz